En enkel uppgradering är första delen av fyra spänningsromaner om människor i och omkring IT-branschen. Det är en dramatisk historia om hur makt, girighet och jakten på sex påverkar alla inblandade. Även it-branschens många avigsidor som dålig kvalité och lögnaktigt beteende spelar viktiga roller.

Bokslutet i ett stort företag visar sig vara felaktigt. Ett av informationssystemen har haft ett allvarligt fel som måste rättas till med en till synes enkel uppgradering. Företaget tvingas starta ett projekt för att byta till den senaste versionen av Facile, som systemet heter.

Jobbet läggs ut på ett konsultbolag lett av miljardären och kvinnotjusaren Sten-Erik Höök. Han utser den unga, vackra före detta modellen Malin Brink till projektledare. Specialister i Indien skall sköta arbetet. Projektet går inte alls som planerat, slutanvändarna är arga och förtvivlade, alla skyller på alla.

Malin mår allt sämre. Hon dras in i en virvel av cynism, pengajakt och maktbegär. Kämpaglöd, entusiasm, flit och vännen Helenes stöd håller henne länge över ytan. Sten-Eriks största skräck är att tappa kontrollen över tillvaron. Hans fifflande med pengar och lirkande med kvinnor gör honom sårbar.

Romanen utspelar sig mestadels i Härjeliden, en liten ort efter Norrlandskusten, men också i städer som Stockholm, New York, Mumbai och Kumla.